DNVF - Den Norske Veteranredningsskøyteforening

Årsmøte i Kristiansund

08.04.2014

Foreningens årsmøte 22.03.2014 ble denne gang lagt til Kristiansund. Referat fra årsmøtet vil bli sendt ut til medlemmene. Her på bloggen, følger tekst og bilder fra det vi gjorde utenom årsmøtet. Alle bildene er klikkbare slik at de kan ses i større format om ønskelig.

Noen av oss ankom hotellet kvelden før og møtte her flere av de andre deltakerene etterhvert som de ankom.

Ledelsen ved hotellet var svært hjelpsomme med å legge til rette for oss på forhånd og skal ha skryt for dette. Mailene gikk ganske flittig en stund mellom undertegnede og hotellet.

På bildet: De av styret som hadde anledning å delta på årsmøtet.

 

Kristiansund er en by med mye tradisjon i forhold til både Redningsselskapet og kysten generelt, så her var mye vi ville få med oss før vi reiste hjem igjen. 

Lørdag satte vi kursen mot Mellemværftet der vi først skulle ha årsmøte og deretter omvisning. Nordmøre Museum har også Facebooksider, der de er flinke til å vise aktiviteten fra Mellemværftet. Vel verdt et besøk!

Årsmøtet ble holdt i medlemslokalet til Mellemverftet og bare det å komme inn i historiske lokaler som dette ga en god stemning hos deltakerene fra første øyeblikk. Her kjenner en tydelig at mange generasjoner har vært før oss.  

                            Her et bilde fra før årsmøtet startet. På bildet: Torbjørn B og Reidar M.

Selve årsmøtet ble hevet kl 17:00 og da sto Sverre Svendsen klar for å vise oss rundt på Mellemverftet. Dette var meget interessant. I tillegg til å bli fortalt historien til verftet, ble vi også vist rundt i lokalene.

Samtidig som Sverre fortalte om værftet, var det aktivitet rundt oss. Skuta "Fiskaren" i bakgrunnen skulle få ny hudplank og de var i gang med både tilvirkning og påsetting mens vi var der.  

Sverre S. fortalte blant annet at i tidligere tider når master og andre deler av fartøyene ble skiftet ut, ble dette lagt ved som delbetaling for arbeidet verftet utførte.

Dette kan en også se i dag, da mye av dette er brukt på selve verftet. På bildet ser en ei mast som er brukt nettopp til dette.

 

 

Verftet hadde også maskineri som gikk rundt ved hjelp av ”fotdrift” (fremdrift som på de gamle symaskinene) og Sverre demonstrerer og forklarer hvordan dette fungerte.

Verftet har to gamle smier som fortsatt er i bruk. Dette er den minste av dem og vi fikk også her meget godt forklart hvordan de brukes. Verftet holder kurs her, og da kan en få prøve seg på denne kunsten.  

En kan vel kanskje si at omvisningen toppet seg da Sverre startet opp maskinparken som ble drevet ved hjelp av reimdrift.

Vi sto fasinerte å så på at det surret og gikk rundt oss i alle retninger og da Sverre satte i gang å dreie på gammelviset sto vi alle henførte å så den ene metallkrøllen etter den andre falle i gulvet.  

Etter omvisning på Mellemværftet var det klart for å se på noen av fartøyene som ligger ved verftet. Kristiansund har hele 3 veteranredningsskøyter i byen og to av disse ligger her. Det er RS 17 Christiansund og RS 39 Erik Faarup. De ligger ennå godt innpakket i vinterpresenning, og det var aktivitet under presenningen hos flere av dem.

Omvisning ombord i RS Christansund.

De hadde forøvrig en bra patent på vinterpresenning.

Plastikkrør som ble satt ned på rekkestøttene og god høyde til å arbeide i.

 
De hadde også fyrt i ovnen og laget det koselig til vi kom. Å sitte i disse gamle salongene er så urkoselig at en ikke helt har lyst å gå derifra.  

Noen av oss var også om bord i RS 39 Erik Farup, men dessverre fikk jeg ikke tatt noen bilder fra denne. Kan bekrefte at hun var fin da ;-)

Vel, tiden har lett for å gå fort i godt lag og vi måtte skynde litt på oss for å komme i tide til middagen på hotellet. Her hadde de dekket flott opp i et akkurat passe stort rom. Hyggelig betjening og veldig god mat!

 

 På søndagen møttes vi for å se på byggingen av skonnerten Ideal. Et utrolig spennende prosjekt satt i gang av ildsjeler med evne til å gjennomføre og tydelige mål for hva skonnerten skal brukes til når den er ferdigstilt. 

 

Skarp i baugen og flotte linjer. Vi gleder oss til å se denne på fjorden!

 

Mer informasjon om dette prosjektet finner dere her:

Skonnerten Ideal

Siste post på programmet var en tur om bord i Hagbart Waage, men på veien bort ordnet Ole T det slik at de også låste opp og viste oss lokalene til Norsk Skipsfarts Historisk selskap, Nordmøre. Her er samlet mengder med maritim litteratur, og annet som hører sjøen til.


 

Om bord i Hagbart Waage fikk vi omvisning i hele skuta fra topp til bunn. Eieren, Ole Tønder, viste oss ei flott skøyte i meget god stand. Vi fikk også en innføring i tenkemåten som han hadde ved ombygging. 

Denne er gjennomført på en slik måte at en lett kan tro hun var bygget slik originalt.

Fire staute karer på besøk ombord i RS 78 Hagbart Waage.

Fra venstre: Torbjørn B, Ole B.T (eier), Ingvald S og Reidar M.

 

 

Vi takker Kristiansundmedlemmene for en storartet mottagelse og entusiasme hos dem. Spesielt må nevnes Mellemverftet som stilte lokalene tilgjengelig gratis for foreningen. Det eneste utlegget foreningen hadde på dette årsmøtet var kaffematen som beløp seg til kr 191,- og ordnet av Lars Backer. Fantastisk :-)

 

Hvordan kommentere innlegget her: Trykk på linken "Send kommentar" nedenfor. Da åpner kommentarfeltet seg, du skriver det du ønsker og trykker send etterpå. Dersom du også trykker på Tweet, Facebook eller de andre linkene nedenfor så deles innlegget der også.

Antall kommentarer: 0

Navn: E-postadresse: Hjemmesideadresse:
Melding:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Skriv inn koden innebygd i bildet